Združeni narodi soglasno potrdili skupen boj proti IS

Glasovanje v varnostnem svetu Združenih narodov. (Foto - AP)21. november 2015 - Teden dni po tragičnih napadih v Parizu, v katerih je življenje izgubilo 130 ljudi, več deset je huje ranjenih, je danes varnostni svet Združenih narodov soglasno potrdil francoski predlog resolucije, ki poziva države članice ZN, naj sprejmejo vse potrebne in zakonite ukrepe proti Islamski državi (IS) in Fronti al Nusra. Resolucija sicer ne daje pravne podlage za vojaško ukrepanje, predstavlja pa velik političen korak. Do sedaj velike sile namreč še niso bile sposobne sprejeti nobene resolucije glede Sirije, predvsem zaradi razlik o stališčih do sirskega predsednika Bašarja al Asada.

Francija je včeraj podaljšala izredno stanje za tri mesece, notranji ministri Evropske unije pa so se v Bruslju dogovorili za večji nadzor zunanjih meja, večji nadzor na letalskimi potniki in strožje ukrepanje proti trgovini z orožjem.

Francoski predsednik Francois Hollande bo v torek na obisku v Washingtonu, v četrtek pa v Moskvi skušal oblikovati široko koalicijo proti IS. Resolucijo naj bi za zračne napade Velike Britanije v Siriji izkoristil tudi premier David Cameron, piše STA.

Francoski veleposlanik pri ZN Francois Delattre je resolucijo opredelil kot zgodovinsko, ker zagotavlja učinkovit boj proti mednarodnemu terorizmu pod okriljem mednarodnega prava in ustanovne listine ZN. Franciji naj bi bilo z resolucijo omogočeno, da okrepi zračne napade na IS tudi s pomočjo letalonosilke Charles de Gaulle.

Resolucija poziva članice ZN, naj na ozemlju pod nadzorom IS sprejmejo vse potrebne ukrepe v skladu z mednarodnim pravom, človekovimi pravicami, pravicami beguncev in humanitarnim pravom, da izbrišejo varna zavetišča IS v Siriji in Iraku. Resolucija teroristične napade IS v tujini razglaša za globalno grožnjo brez primerjave mednarodnemu miru in varnosti. Poleg Pariza omenja tudi napade v Tuniziji, Turčiji, Egiptu in Bejrutu.

Francoska resolucija se nikjer ne sklicuje na 7. poglavje ustanovne listine ZN, ki avtorizira uporabo sile, niti ne daje pravne podlage za vojaško posredovanje, ampak daje predvsem moralno in politično podporo Franciji, da nadaljuje napade na IS.

Gre za poziv mednarodni skupnosti, naj zajezi pritok tujih borcev v Irak in Sirijo, prepreči financiranje teroristov in kaznuje odgovorne za teroristične napade, kršitve mednarodnega humanitarnega prava in kršitve človekovih pravic. Pri tem omenja tudi barbarsko uničevanje kulturne dediščine na ozemljih pod nadzorom IS.

Vir: Delo