»Turčija na svoji meji noče džihadistov«

(Foto - Murad Sezer, Reuters)27. julij 2015 - Združene države Amerike in Turčija so se dogovorile o skupnem boju za izkoreninjenje skrajne sunitske organizacije Islamska država na severu Sirije. »Cilj je vzpostaviti območje brez IS in zagotoviti večjo varnost in stabilnost vzdolž turške meje s Sirijo,« je za francosko tiskovno agencijo AFP dejal neimenovani predstavnik ameriške administracije.

Pred tem so dogovoru o vzpostavitvi območja brez IS že poročali ameriški mediji, ki so ob tem poudarili, da podrobnosti dogovora še niso znane. Znano pa je, da naj bi območje bilo veliko okoli 100 kilometrov, bilo pa naj bi namenjeno tudi sprejemu beguncev iz Sirije.

Pri vzpostavitvi območja naj bi po poročanju ameriške tiskovne agencije dpa tesno sodelovali ameriška vojaška letala, sirski uporniki in turška vojska.

Davutoglu: Turčija v Sirijo ne bo napotila kopenske vojske

Turčija v sosednjo Sirijo, kjer zadnje dni obstreljuje položaje skrajne sunitske skupine Islamska država, ne bo napotila svoje kopenske vojske, je danes zatrdil turški premier Ahmet Davutoglu. Dodal je, da Turčija na svoji meji noče džihadistov, pisanje turških časnikov povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Ankara je ofenzivo proti IS in tudi proti Kurdski delavski stranki (PKK) začela po valu nasilja, ki je nedavno zajel Turčijo. Položaje IS in Kurdov so obstreljevali s topništvom in letali, povzema STA.

Turška vojska je v nedeljo izvedla nove napade na kurdske skrajneže na severu Iraka, ki jih ima Ankara za teroriste. Ponoči pa je po poročanju AFP obstreljevala tudi vas na severu Sirije, ki je v rokah Kurdov.

Kot so danes sporočile kurdske sile, so bili v močnem tankovskem obstreljevanju ranjeni najmanj štirje kurdski borci in več vaščanov. Turške sile naj bi vas v pokrajini Alep obstreljevale dvakrat, obstreljevale pa naj bi tudi neko drugo naselje na območju. Kurdske sile (YPG) so ob tem pozvale turške oblasti, naj ustavijo napade nanje ter naj upoštevajo mednarodne smernice.

V Ankari so zatem sporočili, da turška vojska ne cilja sirskih Kurdov. Poudarili so, da sirski Kurdi, skupaj z drugimi, ostajajo izven okvira sedanjih vojaških prizadevanj. Njihova tarča so neposredne grožnje turški nacionalni varnosti, IS v Siriji in PKK v Iraku, je poudaril turški vladni vir.

Sicer pa so turške oblasti zgodaj davi izvedle niz racij in aretirale več ljudi, ki naj bi bili povezani z Islamsko državo. Petnajst so jih prijeli v enem izmed okrožij Ankare, med njimi je bilo 11 tujcev. V Adiyamanu na jugu države pa so aretirale 19 ljudi, ki jih sumijo povezav s PKK.

Turčija je glede svoje ofenzive proti džihadistom in Kurdom tudi zahtevala izredno zasedanje veleposlanikov zveze Nato. Po besedah Davutogluja bodo turški napadi na džihadiste in Kurde v Iraku in Siriji »spremenili ravnotežje sil« v regiji.

Turčija je v petek po večletnih pogajanjih tudi dala ZDA zeleno luč za uporabo strateškega letalskega oporišča Incirlik na jugu Turčije za napade na položaje IS v Siriji. Davutoglu podrobnosti o zgodovinskem dogovoru o uporabi oporišča ni želel izdati, dejal je le, da so »do določene mere« upoštevali zahteve Ankare po vzpostavitvi območja prepovedi letov.

Vir: Delo