»Evropska lesna podjetja sofinancirala konflikt v Srednjeafriški republiki«

Portret borcev Seleka iz Srednjeafriške republike. (Foto - Goran Tomasević, Reuters)16. julij 2015, Bangui − Evropska lesna podjetja so posredno financirala državljansko vojno, ki že od leta 2013 pretresa Srednjeafriško republiko (SAR), v včeraj objavljenem poročilu trdi nevladna organizacija Global Witness.

Kot trdijo v organizaciji, nekaj evropskih podjetijposluje s podjetji za sečnjo dreves iz SAR, ki upornikom, odgovornim za množične poboje, ugrabitve, posilstva in prisilno novačenje otrok v vojsko, plačujejo na milijone evrov. Samo leta 2013 so po podatkih organizacije Global Witness uporniki iz vrst skupine Seleka prejeli okoli 3,4 milijona evrov za podkupnine, odstranitev cestnih blokad, oborožena spremstva in zaščito gozdarskih območij.

»Donatorji že dolgo napihujejo podatke o zaposlovanju in razvojnih koristih lesne industrije. Zlorabe in stroški so veliko večji,« v poročilu z naslovom Krvavi les opozarja organizacija, njena vodja Alexandra Parda pa ocenjuje, da bi morali tem podjetjem soditi kot sostorilcem v vojnih zločinih.

Lesna industrija je v zadnjem času ena osrednjih gospodarskih panog v Srednjeafriški republiki. Glede na uradne statistike 59 odstotkov izvoženega lesa pristane v Evropi, od tega približno 32 odstotkov v Nemčiji, 20 v Franciji, približno pet odstotkov pa v Britaniji, poroča AFP. Poročilo po navedbah STAmed evropskimi podjetji, ki sodelujejo z uporniki, v ospredje postavlja nemški družbi Johann D. Voss in IFB ter francoski Tropica-Bois. Kritično je tudi do francoske vlade, češ da je gozdarskim podjetjem v Srednjeafriški republiki nakazovala razvojno pomoč.

Čakajoč na oktobrske predsedniške volitve

Državljanska vojna v Srednjeafriški republiki je izbruhnila leta 2013 po marčnem državnem udaru, med katerim so pripadniki muslimanske uporniške skupine Seleka strmoglavili dotedanjega predsednika Françoisa Bozizéja. Za nekaj mesecev ga je na čelu države nasledil Michel Djotodia, ki je nekoč vodil Seleko in jo je hotel po prevzemu oblasti razpustiti, a so mu stvari ušle z vajeti. Številni pripadniki uporniške skupine se namreč niso hoteli razorožiti, njihovo brutalno znašanje nad večinskim katoliškim prebivalstvom pa je sprožilo nastanek krščanskih milic − gibanja anti-balaka.

Po državi se je razmahnilo nasilje, ki mu oblasti v Banguiju niso bile kos. Tako eni kot drugi so za seboj puščali opustošenje. V nasilju je umrlo najmanj 5000 ljudi, iz strahu pred spopadi pa je z domov pobegnilo okoli milijon ljudi.

Od začetka lanskega leta državo vodi prehodna vlada, za oktober pa so predvidene predsedniške volitve.

Vir: Delo