Ovse: Mirovni sporazum občutno zmanjšal spopade v Ukrajini

Slika je simbolična. (Foto - Reuters Pictures)24. februar 2015, Kijev, Moskva − Generalni sekretar Organizacije za varnost in sodelovanje (Ovse) Lamberto Zannier poroča, da se kljub zapletom v mestu Debalceve, ki so ga prejšnji teden uspešno zavzeli uporniki, razmere na vzhodu Ukrajine umirjajo. Drugi dogovor iz Minska, dosežen 12. februarja, je po njegovih besedah tako še vedno »najboljša možnost /.../ za zmanjšanje napetosti in končanje konflikta«.

»Na splošno je premirje doseglo cilj in občutno zmanjšalo nivo vojaških spopadov na stičnih točkah. Kljub temu je pred nami še veliko dela, z nekaterih območjih poročajo o kršitvah, ki jih spremljamo,« je povedal Zannier. Opazovalci Ovseja o kršitvah poročajo predvsem z jugovzhoda Ukrajine in nekaj incidentih v bližini mesta Debalceve.

Po besedah Zannierja je zdaj vse odvisno od politične volje voditeljev, da v skladu z dogovorjenim v Minsku končajo spopade, izmenjajo vse zapornike, težko orožje pa naposled umaknejo najmanj 25 kilometrov od prve frontne črte. Spoštovanje dogovora spremljajo mednarodni opazovalci Ovseja. Zannier je tako danes opozoril, da svoje delo lahko opravljajo zgolj, če imajo dovolj informacij, tudi o umiku orožja kalibra, večjega od 100 mm. Izrazil je še upanje, da bo v prihodnjih nekaj tednih razmere v državi nadzorovalo najmanj 350 opazovalcev.

O razmerah na vzhodu Ukrajine in implementaciji dogovora iz Minska bodo sicer danes v Parizu razpravljali zunanji ministri štirih držav, ki so sodelovale pri oblikovanju mirovnega dogovora − Ukrajine, Rusije, Nemčije in Francije.

Napoved novega plinskega spopada?

Ruski Gazprom je danes sporočil, da je dobava zemeljskega plina Evropi po plinovodu, ki teče čez Ukrajino, znova ogrožena. Po njihovih trditvah ukrajinske oblasti namreč niso plačale plina za prihodnje obdobje, na zalogi pa imajo zgolj še 219 milijonov kubičnih metrov plina, kar zadošča za dva dneva. Povsem drugačno zgodbo ponuja ukrajinski Naftogaz, ki je včeraj Gazprom obtožil, da jim niso dostavili vnaprej plačanega energenta.  

skladu z dogovorom, sklenjenim konec lanskega leta, mora Ukrajina plin plačevati vnaprej. Ruski zemeljski plin predstavlja približno tretjino vsega plina, ki ga porabijo evropske države, polovica od tega na staro celino priteče čez ukrajinsko ozemlje.

Vir: Delo