Mirovni pogovori v Minsku odpovedani

Ukrajinska vojska. (Foto - Reuters Pictures)31. januar 2015, Minsk − Nov krog ukrajinskih mirovnih pogajanj, na katerih naj bi se v beloruskem glavnem mestu Minsk danes sestala tako imenovana kontaktna skupina, ki jo sestavljajo sprti strani, odposlanci iz Rusije ter predstavniki Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse), je, kot kaže, padel v vodo. Predstavnik separatistov Denis Pušilin je krivdo za propad pogajanj pripisal Kijevu, ki da na srečanje ni poslal svojih predstavnikov.

Separatisti so po poročanju nemške tiskovne agencije DPA napovedali odhod iz beloruskega glavnega mesta, pozneje pa so po navedbah AFP sporočili, da bodo nadaljevali z ofenzivo na vzhodu Ukrajine, če bodo pogajanja povsem propadla.

K nujnim pogovorom je po stopnjevanju konflikta na separatističnem vzhodu Ukrajine pozval ukrajinski predsednik Petro Porošenko. Poudaril je, da bi morali na pogovorih doseči takojšnjo prekinitev spopadov in umik težkega orožja s frontne črte, poleg tega pa na rusko-ukrajinski meji zagotoviti dodatno prisotnost opazovalcev Ovseja, poroča AFP.

Kot smo v Delu že poročali, je kontaktna skupina septembra lani v Minsku dosegla dogovor o mirovnem načrtu − med drugim so pozvali k oblikovanju 30-kilometrskega tamponskega območja med vojskujočima stranema in se dogovorili o nadzoru mednarodnih opazovalcev −, ki pa ga že vseskozi krši tako ena kot druga stran. Od začetka spopadov med ukrajinskimi silami in separatisti aprila lani je na vzhodu Ukrajine po zadnjih podatkih Združenih narodov umrlo že najmanj 5000 ljudi.

V današnjih spopadih ubitih več kot 20 ljudi

Medtem se na vzhodu Ukrajine nadaljujejo spopadi med ukrajinsko vojsko in separatisti − v današnjem obračunavanju je bilo po navedbah AFP ubitih najmanj 24 ljudi, od tega 19 civilistov in pet vojakov. Še posebej napeto je bilo danes v okolici strateško pomembnega mesta Debalceve, za katerega separatisti trdijo, da so ga že skorajda povsem obkolili.

Vir: Delo