V Minsku danes nov krog ukrajinskih mirovnih pogajanj

Ukrajinski vojaki na položajih v regiji Lugansk. (Foto - Maksim Levin, Reuters Pictures)30. januar 2015, Minsk − V beloruskem glavnem mestu Minsk se bo danes na novem krogu ukrajinskih mirovnih pogajanj sestala tako imenovana kontaktna skupina, ki jo sestavljajo sprti strani, odposlanci iz Rusije ter predstavniki Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse).

K nujnim pogovorom je po stopnjevanju konflikta na separatističnem vzhodu Ukrajine pozval ukrajinski predsednik Petro Porošenko. Poudaril je, da bi morali na pogovorih doseči takojšnjo prekinitev spopadov in umik težkega orožja s frontne črte, poleg tega pa na rusko-ukrajinski meji zagotoviti dodatno prisotnost opazovalcev Ovseja, poroča AFP.

Kot smo v Delu že poročali, je kontaktna skupina septembra lani v Minsku dosegla dogovor o mirovnem načrtu − med drugim so pozvali k oblikovanju 30-kilometrskega tamponskega območja med vojskujočima stranema in se dogovorili o nadzoru mednarodnih opazovalcev −, ki pa ga že vseskozi krši tako ena kot druga stran. Od začetka spopadov med ukrajinskimi silami in separatisti aprila lani je na vzhodu Ukrajine po zadnjih podatkih Združenih narodov umrlo že najmanj 5.000 ljudi.

Vir: Delo