Vračanje borcev povzroča skrbi

Razlage o tem, kaj je za motivi posameznikov, ki odidejo v Sirijo, še zdaleč niso enopomenske. (Foto - Reuters)14. januar 2015 - Evropske vlade še vedno iščejo načine, kako bi se učinkoviteje spopadle z odhajanjem svojih državljanov v Sirijo in njihovo ponovno integracijo v domače okolje. Nedavni dogodki v Franciji so opozorili na grožnjo domačega terorizma in poudarili pomanjkljivosti ukrepov za nadzor tistih, ki bi v prihodnosti lahko načrtovali nove napade.

Ozemlje Sirije deluje kot inkubator bodočih skrajnežev, kjer radikalizirani posamezniki lahko vzpostavijo stike in se pridružijo terorističnim skupinam, kakršni sta Islamska država in Al Kaida, so v nedavni študiji tujih borcev opozorili raziskovalci Brookingsovega inštituta. Evropska oblast se že spopada z nalogo nadzorovanja približno 3000 svojih državljanov, ki so odpotovali na Bližnji vzhod, da bi se pridružili upornikom v njihovem boju proti režimu Bašarja al Asada.

Število tujih borcev v Siriji štiri leta po izbruhu državljanske vojne se še vedno povečuje. Do zdaj jih je na bojišča odšlo skoraj 18.000, šestina od teh je bila pripadnikov evropskih držav. V zadnjem obdobju se je na celino vrnilo od 500 do 600 nekdanjih borcev. S povečevanjem njihovega števila in vse večjo obremenjenostjo varnostnih služb, verjetnost, da pri nadzoru nastanejo napake, postaja vse večja.

Neprijetna vprašanja

Medtem ko bi težko trdili, da so vlade grožnjo domačega terorizma v zadnjih letih ignorirale, postaja jasno, da so bili njihovi odzivi nanj pogosto naivni. Na začetku vojne, še preden se je Islamska država uveljavila kot ključna vojaška sila, Francija, Velika Britanija in Nemčija niso storile dovolj, da bi preprečile odhod mladih džihadistov. »Zdaj so postavljene pred nekaj neprijetnih vprašanj,« je v komentarju za Newsweek ugotavljal Charles Shoebridge, strokovnjak za protiterorizem in nekdanji sodelovalec britanske vojske.

Ugotovitve francoske oblasti kažejo na obstoj povezav med napadalci, ki so prejšnji teden v Parizu ubili 17 ljudi, in islamskimi terorističnimi organizacijami na Bližnjem vzhodu. Informacije, da se je eden od bratov Kouachi, ki sta napadla sedež satiričnega časopisa Charlie Hebdo, pred kratkim vrnil iz Sirije in da je dekle tretjega napadalca, Amedyja Coulibalyja, namenjeno ravno tja, so po ocenah strokovnjakov več kot utemeljen razlog za obsežno revizijo dosedanjih varnostnih ukrepov, uperjenih proti potencialnim teroristom. Razlage o tem, kaj stoji za motivi posameznikov, ki odidejo v Sirijo, še zdaleč niso enopomenske. Velika večina vzroke za radikaliziranje mladih muslimanov išče v brezperspektivnosti in slabih gmotnih razmerah.

Vir: Delo