Rešitev v Siriji mora biti politična

Dim nad obleganim sirskim mestom Kobane. (Foto - AP, Vadim Ghirda)16. december 2014, Bruselj – Zunanji ministri EU so izrazili zaskrbljenost nad nadaljnjim slabšanjem humanitarnega in varnostnega položaja v Siriji. Obsodili so zločine in kršitve človekovih pravic, za katere so odgovorni režim Bašarja al Asada ter Islamska država, Fronta al Nusra in druge teroristične skupine.

Unija upa, da bodo prizadevanja posebnega odposlanca ZN Staffana de Misture v četrtem letu državljanske vojne v Siriji pripomogla k umirjanju razmer. Pripravljena je podpreti njegove predloge, še zlasti lokalne zamrznitve sovražnosti, skladno z mednarodnim pravom v Alepu in drugod. »Trdno rešitev je mogoče doseči samo s sirskim procesom, ki pelje k tranziciji,« je povedala zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini.

Unija naj bi bila v pomoč Misturi z diplomatskimi prizadevanji z vsemi akterji v regiji in svetu, ki bi lahko pripomogli k blažitvi napetosti. Mogherinijeva je omenila velike države v Zalivu, Iran in Rusijo. Poleg tega si bo EU še bolj prizadevala za človekoljubno pomoč. Vodja nemške diplomacije Frank-Walter Steinmeier je ocenil, da bi lahko bili veseli, ker Kobani ob pomoči letalskih napadov ni padel v roke IS, a zgolj z vojaškimi sredstvi da »ne bomo prišli do cilja«. Edina pot da je politična rešitev.

Unija pričakuje, da se bodo strani,­ vpletene v državljansko vojno, zavezale k spoštovanju komunikeja s srečanja v Ženevi 30. junija 2012. Unija bo tudi vztrajala pri politiki sankcij proti Asadovemu režimu in njegovim podpornikom. Iraku so obljubili vso podporo v bitki z IS. Prva evropska diplomatka ­Mogherinijeva, ki se prihodnji teden odpravlja v Bagdad in Erbil, ugotavlja, da je položaj manj ­brezupen kot pred nekaj meseci.

Prenovljeni pogoji za BiH

Zunanji ministri so se ukvarjali tudi z BiH in se strinjali o prenovljenem pristopu glede njenega približevanja EU. Na tej poti da bi BiH morala spoštovati vse pogoje, vključno z uveljavitvijo sodbe evropskega sodišča za človekove pravice v primeru Sejdić-Finci, po kateri je nesprejemljivo, da tožnika kot Jud in Rom po ustavni ureditvi ne moreta biti izvoljena za člana tričlanskega predsedstva BiH. Od političnega vrha v tej državi pričakujejo, da se bo pisno zavezal k sprejetju reform v okviru pristopnega procesa. 

Vir: Delo